Når du er i praktik eller under klinisk uddannelse i Region Nordjylland, er det vigtigt for os, at du er klædt ordentligt på til opgaven. Derfor har vi her på siden samlet en række informationer, som er nødvendige eller praktiske for dig at vide i forbindelse med dit uddannelsesforløb.

Når du er i praktik eller klinik
Når du er i praktik eller i klinisk forløb, er du ude for at afprøve det du har lært, men også for at lære nyt. Det er derfor vigtigt, at du holder fast i din nysgerrighed og undren over ting som er anderledes, end du havde forventet. For ligesom du kan lære af det sted, hvor du er i klinik eller praktik, så kan stedet også lære af dig gennem dine spørgsmål og betragtninger.
Hvad forventer vi af dig?
Når du er i praktik eller under klinisk uddannelse hos os forventer vi, at du tager ansvar for din egen læring. Det betyder blandt andet, at du skal huske følgende:
- Nysgerrighed og interesse åbner døre
- Engagement giver bedre udbytte - vis initiativ
- Brug det du har lært på dit uddannelsessted
- Der findes ingen dumme spørgsmål
- Overhold aftaler
- Vær forberedt
- Husk at melde dig syg /raskmelde dig
- Osv.
Værd at vide om at være studerende/elev på en arbejdsplads
Kliniske uddannelsessteder og praktikpladser er forskellige. Det gælder for alt fra mødetider til omgangstone. Vær opmærksom på og åben for forskellighederne du møder. På den måde får du et mere spændende forløb, hvor du både får et fagligt udbytte og samtidig et indblik i de forskellige arbejdspladsers "liv".
Du kommer hos os for at lære, men samtidig er du del af en arbejdsplads, hvor patienten og opgaven er i fokus. Det betyder, at du kan komme til at opleve, at personalet har for travlt til at give dig den fulde opmærksomhed. Vær derfor også selv opmærksom på læringsmulighederne som opstår i en travl hverdag.
Værd at vide om skrevne og uskrevne regler
De skrevne regler kan du finde i vores personalepolitiker. Men på alle arbejdspladser findes også en række uskrevne regler, som skal afkodes, fordi alle de ansatte kender dem uden at tale om dem. Det er ikke rart at træde ved siden af regler - hverken de skrevne eller de uskrevne - få dig derfor en snak med din vejleder eller kliniske underviser om, hvad der er hensigtsmæssigt for dig og din arbejdsplads.
Værd at vide om tavshedspligt
Mødet med patienten er oftest positivt, men der kan også være negative oplevelser. Hvis du har haft en oplevelse med en patient, der har påvirket dig særligt, er det en rigtig god ide at tale om situationen med din vejleder, kliniske underviser eller eventuelt en kollega.
Uanset hvad så har du altid tavshedspligt om alt, hvad du får at vide om patienter med mindre du har fået patientens accept. Det betyder, at du ikke må videregive oplysninger, der kan relateres til personer eller situationer. Alle har nemlig ret til at blive behandlet uden at skulle tænke på, hvem man kunne møde på hospitalet.
Værd at vide om mødet med patienten
Patienten møder mange forskellige personalegrupper i løbet af en dag på hospitalet. For patientens skyld er det derfor en god ide at:
- Præsentere dig med navn, titel og formål hos patienten
- Udvise respekt for patienten og patientens situation
- Undgå at tale hen over hovedet på patienten - også selvom du står midt i en oplæringssituation
- Hold private samtaler udenfor patientens hørevidde
- Brug din sunde fornuft
Værd at vide om mødet med dine fremtidige kolleger
Alle de medarbejdere du møder under den kliniske del af din uddannelse eller under din praktik, kan være dine fremtidige kollegaer. Når du er i klinik eller praktik, er du derfor ambassadør for dig selv og dine fremtidige ansættelsesmuligheder. Derfor er det en god idé at prøve at give et reelt og positiv indtryk af dig selv og dine evner.